Kömür ocağı davasında karar yazılı açıklanacak

img
DENİZLİ - Tavas Avdan Mahallesi'nde işletilen kömür ocağının kapasite artışı için verilen ÇED olumlu raporuna karşı açılan iptal davasında, mahkeme kararını daha sonra yazılı açıklayacağını belirtti. 
 
Denizli Tavas ilçesi Avdan Mahallesi'nde Avdan Madencilik şirketi tarafından işletilen kömür ocağının kapasite artışı için verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu" kararına karşı açılan davanın duruşması Denizli 1'inci İdare Mahkemesinde görüldü. Duruşmada dava açan Avdanlı yurttaşlar, avukatları ve ekolojistler ile şirket ve bakanlık avukatları hazır bulundu. 
 
Duruşmada konuşan Avdanlı Hatice Kocalar, "Ben bu tarlalarda 8 çocuk büyüttüm. Şirket bize para teklif etti, kabul etmedik. Biz doğamızı, toprağımızı seviyoruz" dedi. 
 
BİLİRKİŞİ RAPORU HATIRLATILDI
 
Avukat Onat Ötnü, Avdanlıların daha önce de termik santrale karşı mücadele ettiklerini ve davayı kazandıklarını anımsatarak, "Eğer şirket kömür ocağı faaliyetini genişletirse Avdan diye bir köy kalmayacak! Davamızın kabulünü talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Av. Ozan Orpak da "Biz 6 Şubat depreminde varımızı yoğumuzu deprem bölgesine yollamak için uğraşırken şirket burada zeytin ağaçlarını katletti. Zeytin Koruma Kanunu'nu tanımadı. Danıştay 6'ncı Dairesi'nin kamulaştırmaya karşı verdiği karar var. Avdan halkı ve Türkiye tarımı için davamızın kabulünü talep ediyoruz" diye konuştu.
 
Son olarak söz alan Avukat Yağmur Yalçın ise bilirkişi raporuna değindi. Raporun birçok bölümünde "Bilimsel yöntemlerin esas alınarak" şeklinde şerh düşülmesi olduğunu vurgulayan Yalçın, "Biz biliyoruz ki şirketler aşırı kâr elde etmek için bu yöntemleri hiçe sayıyor. İliç madeninde yaşanan faciada gördük. Şirketlerin tarımı, doğayı nasıl katlettiğini biliyoruz. Ayrıca Ziraat Mühendisliği açısından yapılan değerlendirmede olumsuz görüş bildirildi. Yalnızca bu bile dikkate alındığında ÇED iptal edilmeli" şeklinde konuştu.  
 
Şirket müdahil avukatı konuşmasında kömür ocağı faaliyetinin tarımı etkilemeyeceğini iddia etti.
 
Tarafları dinleyen mahkeme, kararın daha sonra yazılı olarak açıklanacağını belirterek, duruşmayı sonlandırdı. 
 
'BURAYA HAK ARAMAYA GELDİK'
 
Duruşmanın ardından adliye önünde konuşan 75 yaşındaki Avdanlı yurttaş Hatice Kocalar "Buraya hak aramaya geldik. Hakkımıza, hukukumuza sahip çıkmaya, itiraz etmeye geldik buraya. Topraklarımızı vermeyeceğiz. Hakkımızı vermezlerse Anayasa Mahkemesi'ne kadar gideceğiz" dedi.