Jeotermal ihalesine tepki: Temiz hava, su, toprağa ihtiyacımız var

img
MANİSA - Manisa'da 18 Jeotermal ihalesine tepki gösteren ekoloji örgütleri, "Jeotermale değil, sağlığımız için temiz hava, su, toprağa ihtiyacımız var. JES’lere hayır" dedi. 
 
Manisa'da bulunan ekoloji örgütleri, 18 Jeotermal Enerji Santrali ihalesinin yapılacağı Manisa Defterdarlığı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Doğayla savaşma kaybederiz", "Geleceğimiz için jeslere hayır" ve "Gediz'de JES istemiyoruz" dövizleri açıldı.  
 
18 JEOTERMAL İHALEYE ÇIKARILDI
 
Çevre örgütleri adına açıklamayı yapan Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdan Boşnak, defterdarlık binasının ikinci katında Yatırım İzleme ve Koordinasyon başkanlığınca bugün "18 adet Jeotermal Kaynak Arama ve Ruhsat İhalesi” yapılacağını söyledi. 
 
'RUHSAT VERİLMEMELİ'
 
İhaleye çıkarılan yerlerin en değerli birinci sınıf tarım arazileri olduğuna işaret eden Boşnak, bu yerler için 2018 yılında dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün Manisa ve İzmir valiliklerine gönderdiği yazıyı anımsattı. O dönem gönderilen yazıdan alıntı yapan Boşnak şunları söyledi: “Yazı da 'Malumunuz olduğu üzere Manisa ili içme suyunun tamamını, İzmir ili ise yüzde 40 oranında içme suyunu Gediz Havzası yeraltı suyu kütlelerinden temin etmekte, özellikle içme suyu temin edilen yer altı suyu kütlelerinde arsenik seviyesinin yüksek olması insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir' denilmişti. Bu bağlamda yer altı suyu kütlelerindeki arsenik değerinin eşik değerinin altına düşürülmesi maksadı ile havzadaki yer altı suyu kütlelerinde jeotermal ve madencilik faaliyetlerine yeni izin ve ruhsatların verilmemesi gerekmektedir." 
 
JEOTERMAL YAŞAMI YOK ETTİ
 
Boşnak, Alaşehir’deki Jeotermallere dikkati çekerek, tarım alanlarının yok olma aşamasında olduğunu, bağların tükendiğini, insanların solunum yetmezliği ve kanser vakalarıyla karşı karşıya kaldığını anımsattı. Bunun gerekçesinin tarım alanlarına kurulan Jeotermal Elektrik santralleri ve bu santrallerin kontrolsüz bir şekilde çalışmaları olduğunun altını çizen Boşnak, "Yeraltından 2000-3000 metreden çıkarılan jeotermal akışkan maalesef masraftan kaçınıldığı için yeraltına gönderilmemekte, doğaya salınmakta" diye sözlerine ekledi. 
 
'JES'LERE HAYIR'
 
Şu an üretilen elektrik enerjisinin yarısını kullanamadıklarını ifade eden Boşnak, "Bu ihalelerle şirketlere sermaye aktarımından vazgeçilmelidir. Masrafsız, alıcı garantili bu tür tesisler ekonomimize yük olmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Jeotermale değil, sağlığımız için temiz hava, temiz su, temiz toprağa ihtiyacımız var. JES’lere hayır!" diye konuştu.