Yargılanan yaşam savunucularının davası görüldü

img

MUĞLA - Milas Akbelen Ormanı’na yapılmak istenen kömür ocağına karşı çıkan 2 ekolojistin yargılandığı dava, avukatların tanık dinleme ve keşif taleplerinin mahkeme hakimi tarafından değerlendirilmesine karar verilerek, 26 Haziran'a ertelendi.

Muğla Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’na yapılmak istenen kömür ocağına karşı direnirken gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 2 doğa savunucusunun yargılandığı davanın 6'ncı duruşması Milas 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada "Kamu görevlisine mukavemet" suçlamasıyla yargılanan Gülören Demir ve Füsun Kayra ile birlikte avukatları hazır bulundu. Duruşma mahkeme hakiminin izinli olmasından kaynaklı geçici hakim ile yapıldı.

Duruşmada konuşan sanık avukatlarından Arif Ali Cangı, tahkikat taleplerini yenileyerek, müştekilerin yeniden dinlenilmesini talep etti. Müştekinin tuttuğu tutanağa göre dava açıldığını belirten Cangı, "Müşteki Gülçin'in beyanlarının alınmasına ilişkin yapılacak işlemlerden haberdar olmamız gerekmektedir. Müştekiye soru yöneltme hakkımız vardır. Müştekinin tuttuğu tutanaklardan kaynaklı bu dava açılmıştır. Bu tutanakları hukuka aykırı olduğu açıktır. Ayrıca mahalli keşif yapılması talebimiz vardır. Duruşma salonu dışında tanıklarımızı hazır ettik, dinlenilmesini talep ediyoruz. Anayasa Mahkemesi'ne dosyanın bir kısmını götürdük. Buna ilişkin bireysel başvurumuzun celbini ve incelenmesini talep ederiz" diye konuştu.

GÖRÜNTÜLER SUNULDU

Sanık avukatı Nehir Bilece ise sanıkların çevre hakları savunucusu olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Özel Raportörü’nün olaya ilişkin 2 sayfalık paylaşım yaptığını ifade eden Bilece, "Müşteki Zeynep Özge Cankurt'un Manisa Asliye Ceza Mahkemesi aracılığıyla beyanı alınmıştır. Ancak zabıtta 'öneki beyanları olmadığından okunamadı' şeklinde bir ibare bulunmaktadır. Müşteki Zeynep'in soruşturma aşaması ve mahkeme aşamasındaki ifadeleri çelişkilidir. Bu çelişkinin giderilmesi için yeniden ifadesi alınması ve bizim bu ifade işleminden haberdar edilmemizi talep ediyoruz. Ayrıca mahkeme arasında dosyaya girmesi adına olay anını gösteren kamera kayıtlarını sunmak istiyoruz. Bu görüntülerin incelenmesini talep ediyoruz" diye belirtti.

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tanıkların dinlenilmesi ve diğer taleplerin yetkili hakimce değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı 26 Haziran tarihine erteledi.

DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA

Duruşma ardından adliye önünde yapılan açıklamada konuşan avukat Arif Ali Cangı, olay günü saldırıya uğrayan kadınlara ilişkin sağlık raporlarının dosyaya girmediğini söyledi. Jandarma saldırısının hukuksuz olduğunu vurgulayan Cangı, "Jandarmalar hakkında yaptığımız şikayet meslek hayatım boyunca görmediğim bir hızla takipsizlik kararı ile sonuçlandı. Şikayete ilişkin başvurumuz şu an da Anayasa Mahkemesi'nin önünde. Bu yargılamanın başından itibaren avukat olarak görülmedik. Müvekkillerimiz peşinen cezalandırılan kişiler olarak görüldü. Bugün geçici hakim ile birlikte yapılan duruşmada usulüne uygun bir duruşma yapılabildiğini gördük. Duruşma İşkence Görenlerle Dayanışma Günü olan 26 Haziran tarihine bırakıldı. Bu günü bu duruşmayla burada takip edeceğiz" dedi.

Cangı'nın ardından yargılanan ekolojistler ve davaya destek için gelen kurumlar da konuşma yaptı.