Çankaya Belediyesi'nin 'yeşerecek' dediği ağaçlar yerinden söküldü

img
ANKARA - Kuğulu Park’ta yanlış budamayla zarar verilen ve Çankaya Belediyesi'nin "yeşerecek" dediği ağaçlar, tamamen söküldü ve yerine çınar ağaçları dikildi.
 
Çankaya Belediyesi tarafından 2017 yılı Kasım ayında Kuğulu Park’ta yapılan yanlış budamayla zarar verilen ağaçlar yeniden yeşermeyince yerinden tamamen söküldü. Parkta görevli zabıtalardan aldığımız bilgiye göre, ağaçlar yerinden tamamen sökülerek yerine yeni ağaçlar dikildi.
 
Ankara’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Kuğulu Park’ta, Kavaklıderem Derneği ve Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği’nin 2006 yılında yaptığı ağaç envanteri ve röleve planı çalışmasına göre, 37 türden 231 ağaç vardı. Çankaya Belediyesi tarafından parkta bulunan 36 akkavak, 8 saplı meşe, 1 geyikdikeni ve 2 doğu mazısı olmak üzere 47 ağaç, yerden 2-13 metre yükseklikten kesildi.
 
BELEDİYE ÖNCE KUĞU ÇİZME KARARI ALMIŞTI
 
Belediye “Kuruyan ağaçlar insanların üzerine düşüyor” ve “Ağaçları güçlendirme budaması yaptık” savunması yapsa da geçen sürede özellikle kuğuların bulunduğu havuzun etrafındaki çoğu akkavak ve saplı meşe ağacı tekrar yeşermedi. Yeşermeyen ağaçları söken belediye, yerine yeni çınar ağaçları dikti.
 
BELEDİYE HABERİMİZİ MANİPÜLE ETMEYE ÇALIŞMIŞTI
 
Ajansımızın 3 Ağustos 2020’de yaptığı haberde parkta bulunan bir zabıta “Bu ağaçlar artık yeşermez, bunların üzerine belediye kuğu çizecek” bilgisini vermiş, yapılan “Kuğulu Park’ta budanan ağaçlar bir daha yeşermeyecek” başlıklı habere karşı belediye tarafından “yalanma” açıklaması yapılmıştı. 
 
Belediye ayrıca Kuğulu Park’taki ağaç katliamına ilişkin MA yayınladığı haberi yalanlayarak haber için Temmuz 2020’de çekilen fotoğrafın 2017 yılına ait olduğunu ileri sürerek, konuyu manipüle etmeye çalışmıştı.  MA tarafından çekilen fotoğrafın üzerine “2017 yılı” yazarak resmi Twitter hesabında paylaşımda bulunan belediye, söz konusu paylaşımda, “Kuğulu Park 2017 yılında yaptığımız budamadan sonra daha da yeşil... İlk budamanın ardından çekilen ve bugün çekilen fotoğraflar...” ifadelerine yer verilmişti. 
 
Yine, budanmış ağaçların görünmediği bir açıdan çekilen fotoğraf da üzerine “2020 yılı” yazılarak paylaşılmıştı.
 
Belediyenin paylaşımı altına yorum yapan birçok yurttaş işe, parkta çektiği fotoğrafları paylaşarak belediyeye tepki göstermişti.