İzmir'de kamu arazileri hedefte

img

İZMİR - Menemen Emek ve Demokrasi Güçleri, belediyeye ait kamu arazilerinin satış kararına tepki göstererek, AKP'nin kamuya ait ne kadar sermaye birikimi varsa özel şirketlere peşkeş çektiğini söyledi.

Menemen Emek ve Demokrasi Güçleri, Menemen Belediyesi'ne ait 1 milyon 600 bin metrekarelik arazinin satış kararına tepki göstermek için Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Bu yağma düzenini birlikte değiştireceğiz” pankartı açılırken, kurumlar adına basın metnini İpek Karanfil okudu.

KAMU ARAZİLERİ HEDEFTE

Karanfil, Türkiye'de neoliberal politikaları hayata geçiren AKP'nin özelleştirme ve yap-işlet-devret uygulamaları ile kamuya ait ne kadar sermaye birikimi varsa özel şirketlere peşkeş çektiğini söyledi.

İktidarın tüm Türkiye'de kamunun elindeki arazileri satmak istediğini söyleyen Karanfil şöyle devam etti: "İzmir'de de Menemen ve Urla başı çekiyor. Menemen Belediyesi'ne ait Seyrek'te 1.600.000 metrekare arazi uzun süredir tek adam rejiminin gündeminden düşmüyor. Belediyeye ait arazileri yağmalamak için her türlü araç kullanılıyor. Menemen Belediyesi'nde mahkeme kararları hiçe sayılıyor. Arazilerin satış yetkisi için daha önce mahkemece reddedilen önerge yeniden meclise getirildi. 06.05.2022'de yapılan oylama 15-15 sonuçlanınca önerge başkanın oyuyla tekrar meclisten geçirildi.”

KAYYIM TEHDİDİ

Karanfil, kamusal mekanlar ve arazilerin halkın ortak paydası olduğunu söyleyerek, "Kentte yaşayan tüm yurttaşların eşit kullanımı ve fayda sağlaması esastır. 20 yıldır uygulanan neoliberal politikalar artık iflas etmiştir. Şirket merkezli neoliberal belediyecilik bir kamu hizmetinden çok şirketlere sermaye aktaran aracı kurum haline gelmiştir. Bu durum günümüz belediyeciliğinin daha fazla sorgulanmasını gerektirmektedir. Cumhur İttifakının Menemen Belediyesini kayyum tehdidiyle, mahkeme baskısıyla ele geçirmesi kabul edilemez" diye konuştu.

'YAĞMA DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ'

Yağma düzenine tepki gösteren Karanfil son olarak, “ Seyrek'teki belediyeye ait arazilerin borç ödeme bahanesine sığınılarak mahkeme kararına rağmen satılması, Menemen'in geleceğinin ipotek altına alınmasıdır. Menemen Emek ve Demokrasi Güçleri olarak bu satışı onaylamadığımızı ifade ediyoruz. 20 yılda 530.000.000 TL borç biriktiren belediyenin bir yılda 300.000.000 TL borçlanmasının mantıklı bir açıklaması yoktur. Burada kamu yararı değil kamu zararı söz konusudur. Bu yağma düzeni değiştireceğiz. Haramilerin saltanatını yıkacağız" ifadelerini kullandı.