Maden ruhsatları için iptal davası açıldı

img

MUĞLA - Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yatağan’da ÇED süreci işletilmeden verilen maden ocağı ruhsatlarına ilişkin, ciddi su sorunu oluşturacağını belirterek ruhsat iptali istemiyle dava açtı.

Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan termik santral bünyesinde açılan maden ocaklarına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci işletilmeden ruhsat verilmesi üzerine, Muğla Büyükşehir Belediyesi, ocak ruhsatlarının iptali için dava açtı.

Belediye resmi sitesinden yaptığı açıklamada Yatağan’da yapılması planlanan yeraltı ocağı ile ilgili incelemelerde bulunduğunu belirterek, bu bölgenin yeraltı suyunun kirlenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu aktardı. Özellikle maden çalışmalarının Yatağan ilçe merkezi ile beraber 40 mahallenin içme ve kullanma suyu ihtiyacınına etki edeceği belirtilen açıklamada, Bahçeyaka, Bozarmut, Turgut-Dipsiz Yeraltı Suyu Havzalarında kirliliğe neden olacağının saptandığı kaydedildi.

TELAFİSİ MÜMKÜN DEĞİL

Yeraltı suyu akiferinde meydana gelecek olan azalmalardan dolayı önümüzdeki yıllarda yaklaşık 300 bin kişinin olumsuz olarak etkileneceği belirtilen açıklamada, "Telafisi mümkün olmayacak su temin sorunlarıyla karşı karşıya kalınabileceği tespit edilmiştir. Bu nedenle yeraltı ocağı faaliyeti sonucunda meydana gelecek olan geri dönüşü mümkün olmayacak zararların önüne geçilmesi amacıyla hukuki mücadele başlatılmıştır. Ayrıca bu hafta içinde Yatağan Yeşil Yaşam Derneğinin açtığı davaya da müdahil olacağız” ifadeleri yer aldı.