Hozat’ta yangın 3 köye daha yayıldı

img
DERSİM - Hozat’ın Dereköy ve Gedikler köylerinde askerlerin açtığı ateş sonucu başlayan orman yangını, Ormanyalı, Boydaş ve Çakmaklı köylerine yayıldı. 
 
Dersim’in Hozat ilçesinde Amutka Karakolu'na giden zırhlı araca yönelik saldırının ardından 30 Temmuz’da başlatılan askeri operasyonda, Dereköy ve Gedikler köylerinin kırsal kesimlerinin bombalanması sonucu orman yangını çıktı. Dereköy ve Gedikli köylerinde üç gündür süren orman yangını, Ormanyalı, Boydaş ve Çakmaklı köylerine yayıldı. 
 
ÖNCE POLİS ENGELİ 
 
Dersim’de bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin üye ve yöneticileri, halkla birlikte yangına müdahale etmek amacıyla köylere doğru yola çıktı. Hozat’ın ilçe girişinde durdurulan gruplar, polisler tarafından engellendi. Valilik kararını gerekçe gösteren polis ile gruplar arasında tartışma yaşandı. Engellemelere rağmen grup ilçeye giriş yaptı. CHP’li milletvekillerinin valilik ile yaptığı görüşmenin ardından siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan heyetin, yangın bölgesine gitmesine izin verildi. 
 
SONRA ASKER ENGELİ 
 
Oluşturulan 10 kişilik heyet, gazetecilerle birlikte yangın bölgesine doğru hareket etti. Ancak heyet Çaytaşı köyü yakınlarında askerlerce durduruldu. Yangın bölgesinin “özel güvenlik bölgesi” olduğunu öne süren askerler, heyetin bölgeye girişine izin vermedi. 
 
Heyet, engelleme üzerine bölgeden ayrıldı. 
 
‘YANGIN BİLİNÇLİ ÇIKARILDI’
 
Hozatlılar, yangının askerler tarafından bilinçli olarak çıkarıldığını söyledi. Yangın bölgesinin 1990’lı yıllarda boşaltılan köyler olduğunu ve yıllardır girişlerin engellendiğini aktardı.