Hasankeyf’in atık suları sorunu Meclis gündeminde

img

BATMAN - HDP’li Necdet İpekyüz, yeni Hasankeyf’in atık sularının baraj göletine dökülmesi sonucu yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz, yeni Hasankeyf’in atık sularının arıtılmadan baraj gölüne dökülmesi sorununu Meclis Gündemi’ne taşıdı. İpekyüz, konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergesi sundu.
 
MAĞDURİYET VAR
 
Önergenin gerekçesinde tarihi Hasankeyf’in sular altında bırakılması sonrasında inşa edilen yeni Hasankeyf’in atık sularının, Devlet Su İşleri (DSİ) ile AKP’li belediyenin yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle 1 Haziran’dan bu yana arıtılmadan baraj göletine döküldüğü hatırlatıldı. Göletteki canlı yaşamının da  tehlikeye atıldığına dikkati çeken önergede,“Tarihi, kültürel ve ekolojik bir mirasın yıkımına sebep olan Hasankeyf Barajı yapılmadan önce kamuoyuna su altı turizmi yapılacağı vaadinde bulunulmuş fakat gelinen nokta canlı yaşamını tehlikeye atmıştır. Bunların yanı sıra ilçede içme suyu sorunu yaşanmakta ve bu da ciddi mağduriyetlerin yaşanmasına sebep olmaktadır” denildi.
 
İpekyüz, Pakdemirli ve Kurum’un yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:
 
* Belediyenin yüksek maliyet sebebiyle bünyesine katamadığını atık su arıtma tesisinin devredilmeye çalışılmasının gerekçesi nedir? İçme suyu yaşanan ilçenin bu sorununu çözmeye dönük çalışmalarınız var mıdır?
 
* Arıtma tesisinin aylık işletme maliyeti ne kadardır ve söz konusu kaynak nerelerden sağlanmaktadır?
 
* Arıtma tesisi işletmesinin devamlılığını sağlamak için belediyeye kaynak aktarılacak mıdır?
 
* Bakanlığınız tarafından atık suların baraja akıtılmasının ortaya çıkardığı ekolojik zararlara ilişkin bir çalışmanız var mıdır?
 
* Bölgede yaşayan canlıların sağlığını tehlikeye atan ve doğanın tahrip olmasına sebep olan atık suların baraja akıtılması, arıtma tesisine rağmen, neden devam edilmektedir?