Pontos Rumları birçok kentte anıldı

  • dünya
  • 22:56 19 Mayıs 2024
  • |
img
 
 
HABER MERKEZİ - Pontos Rum Soykırımı’nın yıl dönümünde İsviçre, Yunanistan ve Almanya'da yapılan anmalarda soykırımın tanınmasını ve asimilasyona son verilmesi istendi. 
 
Pontos Rumlarının soykırımın başlangıcı olarak kabul ettiği 19 Mayıs 1919'un yıl dönümünde Avrupa'nın birçok kentinde anma etkinlikleri düzenlendi. İsviçre, Yunanistan ve Almanya'da yapılan anma etkinliklerinde, Türkiye'nin Pontos Rum Soykırımını tanıması ve Pontos bölgesindeki asimilasyona son vermesi istenildi. 
 
İsviçre Bern Kentinde Karadeniz Gençliği isimli grup tarafından düzenlenen basın açıklamasında "19 Mayıs 1919 Pontos Soykırımıdır. Kabul edilsin, Pontosluların hakları iade edilsin" pankartı açıldı. Rumca, Almanca, Türkçe ve Kürtçe okunan basın metninde, 105 yıl önce 353 bin Pontos Rum'unun katledildiği, 500 kilise, manastır ve anıtının yok edildiği vurgulandı. Yaşananların unutulmadığının belirtildiği açıklamada, "Mustafa Kemal ve arkadaşları, Pontos köy ve şehirlerini yağmalayan, kaliamlar yapan Topal Osman çetesiyle bulaşan ve yaptıklarını engellemek bir yana dursun, bunu sistemli yapsın diye Merkez Ordusu'nu kurdu. Yani Osmanlı ile başlayan İttihatçı kasaplar ile devam eden katliamın baş sorumlusu Mustafa Kemal'den başkası değildir" ifadeleri yer aldı. 
 
'HESABINI SORACAĞIZ'
 
Açıklamanın devamında, "Pontos soykırımının 105'inci yıldönümü vesilesiyle dünyanın dört tarafına dağılmış olan halkımıza Karadeniz Gençliği olarak en içten selamlarımızı iletiyoruz. Halkımıza karşı soykırım politikalarını hayata geçirenlerle yüzleşinceye ve haklarımızı geri alıncaya kadar durmayacağız. Bedeli neyse ödeyeceğiz ama sonunda mutlaka halkımıza yapılanların hesabını soracağız" denildi. 
 
SELANİK'TE TÜRKİYE KONSOLOSLUĞUNA YÜRÜNDÜ
 
Öte yandan Yunanistan Selanik kentinde Tufan Şişli, Nevzat Onaran ve Tamer Çilingir'in konuşmacı olarak katıldığı panel ile birlikte kentte 342 noktada panel ve gösteriler düzenlendi. Son olarak kentte toplanan binlerce kişi Türkiye Konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti. "19 Mayıs Pontos Rum Soykırımı anma günü" yazılı pankartla yürüyüşü geçen kitle, sık sık Pontos Rum Soykırımının tanınmasına ilişkin sloganlar attı. Türk Konsolosluğuna yürümesi engellenen kitle, katledilen 353 bin Pontos Rum'u için mumlar yaktı. 
 
Ayrıca Almanya'nın Stuttgart ve Berlin kentlerinde açıklamalar yapan Pontoslar, soykırımda katledilen Rumları andı.