Amor ve Sjöstedt’den Kobanê Davası kararına tepki

  • dünya
  • 01:03 17 Mayıs 2024
  • |
img
ANKARA – AB Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor ve İsveç Sol Parti Lideri Jonas Sjöstedt Kobanê Davası kararına tepki gösterdi. 
 
DAİŞ’in Kobanê’ye dönük saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gelişen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu 18’i tutuklu 108 siyasetçi hakkında açılan davanın karar duruşmasında pek çok siyasetçi ağır cezalar aldı. 
 
‘TÜRKİYENİN GÜVENİRLİĞİNİ ZAYIFLATIYOR’
 
Davada verilen karara ilişkin dünya kamuoyundan da tepkiler sürüyor. Avrupa Birliği (AB) Türkiye raportörü  Nacho Sánchez Amor, X sanal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada karara tepki gösterirken aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçen hafta Brüksel'de iş insanları ile bir araya gelmesini de hatırlattı. Amor’un paylaşımı şu şekilde: “Bugün Demirtaş’a yapılan haksızlık, Mehmet Şimşek’in Türkiye ekonomisinin güvenilirliğini satmak için yapılan turlarının neden boşa çıktığını gösteriyor. Bu tür eylemler ve işlevsiz yargı sistemi Türkiye’nin güvenilirliğini zayıflatıyor. Adaletin sürekli sorgulandığı bir ortama hiçbir şirket tam olarak güvenemez.”
 
‘KARAR SİYASİ’
 
İsveç Sol Parti Lideri Jonas Sjöstedt de X sanal medya platformundaki hesabında Selahattin Demirtaş ile olan bir fotoğrafını paylaşarak şu ifadelere yer verdi: “Arkadaşım ve eski meslektaşım Selahattin Demirtaş 40 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. Karar siyasidir ve Türkiye'deki solun ve Kürt hareketinin susturulmasına yöneliktir. Selahattin, serbest kalman için mücadele edeceğim. Bir gün özgürce buluşacağız.”