İsviçre’de Metîna’ya yönelik saldırılar kınandı

  • dünya
  • 23:41 22 Nisan 2024
  • |
img
İSVİÇRE – Federe Kurdistan Bölgesi’ndeki Metîna bölgesine yönelik KDP Ortaklığıyla sürdürülen saldırıları İsviçre’nin kentlerinde kınanarak, saldırılara karşı birlik çağrısı yapıldı. 
 
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ve Hewlêr'e ziyaretleri öncesi Federe Kurdistan Bölgesi'ndeki Metîna bölgesine yönelik saldırılar İsviçre’nin birçok kentinde protesto edildi. 
 
LOZAN
 
Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-LOZAN) ve LajînKadın Meclisi'nin çağrısıyla St Laurent4 meydanında eylem düzenlendi.  CDK-Lozan adına eylem alanında bir konuşma yapan Sıtkı Demir, Erdoğan'ın Irak'a yapmış olduğu ziyarete işaret ederek KDP'nin saldırılarla olan ortaklığına dikkati çekti. Demir "Erdoğan bu ziyaretiyle Kürdistan'a yönelik işgali genişletmek ve yaymak istemektedir. Bu saldırılara karşı tüm Kürdistani örgütler ve hareketler ulusal birlik temelinde bir araya gelerek bir direniş sergilemelidirler” dedi.  KDP'nin saldırı ortaklığını kınayan Demir bu tutumundan bir an önce vazgeçmesi çağrısı yaptı.
 
ZÜRİH
 
Zürich Demokratik Kürt Toplum Merkezinin (Dem-Kurd) çağrısı üzerine Zürih merkez tren istasyonunda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, saldırıları protesto etti. 
Hazırlanan Almanca basın metnini Dem-Kurd üyesi Emre Kara okudu. Açıklamada saldırılara karşı alanlarda olacaklarını dile getirildi. Halkın 31 Mart seçimlerinde ortaya koyduğu duruşa karşı, çöküşe giden iktidarını ayakta tutabilmek için KDP ile birlikte Metîna’ya saldırı başlattığı vurgulanan açıklamada, “Kürt düşmanı yüzünü bir kez daha ortaya koymuştur. KDP ihanet çizgisinde ısrar etmektedir. Bu saldırı tüm Kürdistan halkına ve değerlerine karşı yapılmaktadır. Toprağına, değerlerine ve halkına bağlı olan her Kürdistanlı, bu kirli politikalara karşı çıkmayı ulusal bir görev olarak görerek mücadeleyi yükseltmelidir. Gün, ulusal birlik ruhu ile tüm parçalardaki Kürdistan halkının kazanımlarını savunmak gerekir” denildi.
 
CENEVRE 
 
Cenevre’nin Monrbenon alanında bir araya gelen Kürdistanlılar burada yaptıkları basın açıklamasıyla KDP yönetimi ve Irak hükümetinin saldırılarla olan otaklığını protesto ederken uluslararası kamuoyuna Kürt halkına katliamın önünü açan saldırılar karşı duyarlılık çağrısında bulunuldu.
 
LUZERN 
 
Luzern kentinde de Bahnhofplatz'ta düzenlenen eylemde CDK-Luzern Eşbaşkanı Gehver Altürk bir açıklama yaparak Kürt halkı olarak saldırılara ve KDP ihanetine karşı alanlarda olacaklarını ifade etti. 
 
BASEL 
 
Basel'de düzenlenen eylemin adresi Claraplatz'tı. CDK-Bl adına Necla Dersim tarafından yapılan açıklamada KDP yönetiminin saldırılarına olan ortaklığını kabul edilmeyeceği vurgulandı.