Norveç petrol şirketi üretimini durdurdu

img
HABER MERKEZİ- Federe Kurdistan Bölgesi’nde petrol üreten Norveçli şirket, Türkiye’ye petrol ihracatının durdurulması kararıyla birlikte çalışmalarını durdurdu. 
 
Federe Kurdistan Bölgesi’nde temel petrol üreticilerinden biri olan Norveçli petrol şirketi DNO, Türkiye’ye ihracatın durdurulması yönündeki mahkeme kararıyla birlikte bölgedeki çalışmalarını durdurduğunu duyurdu.
Şirket tarafından yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki petrol sahalarını planlı bir şekilde kapatmaya başladıkları belirtildi. DNO Yürütme Başkanı Bijan Mossavar-Rahmani, "Arz kesintisinin petrol fiyatları üzerindeki olası etkisi ve küresel finans piyasalarındaki kırılganlık döneminde kendimizi bu durumda bulmamız talihsizlik" dedi.
 
DNO’nun işlettiği Tawke ve Pêşxabur sahaları 2022'de günde ortalama 107 bin varil petrol üretiyordu.
 
MAHKEME KARARI
 
Bu karar Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin Bağdat ile Hewlêr arasındaki petrol anlaşmazlığında, Bağdat’ı haklı bulması ardından geldi. Türkiye ile Federe Kurdistan Bölgesi arasındaki petrol anlaşmasını illegal bulan mahkemenin kararı ardından, Kerkük-Ceyhan boru hattından yapılan akış durdurulmuştu.
 
Uluslararası Tahkim Mahkemesi ayrıca Türkiye’yi 1,4 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti.
 
Mahkemenin kararı 2014-18 arası dönemi kapsayan petrol sevkiyatını kapsıyor. 2018-23 arası dönemle ilgili dava görülmeye devam edecek.
 
Bağdat’ın itirazına rağmen Hewlêr’in Türkiye ile yaptığı anlaşma kapsamında günlük petrol ihracatı 450 bin varile kadar çıkmıştı.