Avrupa kentlerinde saldırı protestoları

  • dünya
  • 23:15 30 Kasım 2022
  • |
img

HABER MERKEZİ - Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye ile Güney Kurdistan’a yönelik saldırıları Avrupa’nın birçok yerinde protesto edildi, uluslararası kurumlara sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.  

Türkiye’nin Federe Kurdistan ile Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları devam ederken, saldırılara tepkiler de büyüyor. Avrupa’nın birçok yerinde alanlara çıkan Kürtler ve dostları  Türkiye’nin saldırılarını protesto ederken, uluslararası kurumlara sorumluluklarını yerine getirmeleri için çağrı yaptı. 

DEN HAAG

Hollanda ve Belçika’da yaşayan Kurdistanlılar ve dostları, Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü-OPCW’nin Türkiye’nin kimyasal silah saldırıları karşısındaki sessizliğini protesto etmek için Hollanda’nın Den Haag şehrinde bir araya geldi.

OPCW üyesi 193 devletin 3 günlük toplantısının 2. gününde bina önünde bir araya gelen kitle, Kurdistan’da işlenen insanlık suçlarını ve kurumun görevi olan kimyasal silahların kullanımını araştırmayı Kurdistan’da yapmamasını protesto etti.

Kitle, aynı zamanda Türkiye’nin Rojava’ya dönük başlattığı saldırıları  ve İran devletinin Rojhilat’ta Kürtlere yönelik katliamlarını da protesto etti.

LİVORNO

İtalya’nın Toscana bölgesi Livorno kentinden Kürtler ve Belediye Meclis üyeleri, açıklama yaptı. Burada bir konuşma yapan Livorno Belediye Meclis Üyesi Barbara Bonciani, Rojava ve Güney Kurdistan'a yönelik Türkiye’nin bombardımanının derhal durdurulması gerektiğini, İtalya devletinin bu konuda alması gereken bütün sorumluluklar için kent konseyinin de desteğini alarak topyekun mücadele vereceklerini kaydetti.

Heyva-Sor (Mezzaluna Rossa Kurdistan İtalia) Başkanı ise Tayyip Erdoğan hükümetinin Rojava’ya saldırmak için yaptığı planların DAİŞ’e güç verdiğini söyledi.

BONN

Almanya’nın Bonn şehrinde bulunan Birleşmiş Milletler’e (BM) ait merkezin önünde Kurdistanlılar ve dostları tarafından bir protesto mitingi gerçekleştirildi. Mitingde, kimyasal saldırısının savaş hukukunun ihlali anlamına geldiği, BM’nin bu suça sessiz kalarak ortaklık ettiği vurgulandı.

FRANKFURT

Almanya'nın Frankfurt kentinde bir araya gelen Kurdistanlılar ve sol örgütler, açıklama yaptı. Açıklamada  OPCW başta olmak üzere Türkiye’nin kimyasal saldırılarına karşı sessizliğini koruyan uluslararası kuruluşların duyarsızlığına tepki gösterildi.  Türkiye’nin son 10 gündür Rojava’ya dönük aralıksız saldırılarına dikkat çekilerek sık sık "Rojava halkı yalnız değildir, Türkiye bombalıyor Avrupa sessiz" sloganları atıldı.

VİYANA

Tevgera Ciwanên Şoreşger üyeleri, enternasyonalist gençler, Avusturya’nın başkenti Viyana’da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Binası’nda Kurdistan’da kimyasal silah kullanımına karşı sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi. 

AGİT binası önünde “AGİT üyesi Türkiye, Kurdistan'da kimyasal gaz kullanıyor” pankartı açan gençler, kimyasal silah kullanımına dikkat çekmek için sarı dumanlar ve beyaz tulumlar giydi.