İran İnternational: Hamaney rejim güçlerinin başarısızlığını eleştirdi

  • dünya
  • 16:47 30 Kasım 2022
  • |
img
HABER MERKEZİ - İran İnternational'ın haberine göre, İran’ın dini lideri Hamaney’in, rejim güçlerini başarısızlık nedeniyle eleştirdi.
 
İran İnternational'ın haberine göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun (IRGC) medya kolu tarafından hazırlanan gizli bir raporda, İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in protestoların yakın zamanda sona ermeyeceğini söylediğini ve rejim güçlerinin eylemcilerle olan, kendi deyimiyle "meydan savaşındaki" başarısızlığını eleştirdi.
 
‘İSYANLAR BİTECEĞE BENZEMİYOR’
 
Rapora göre Hamaney, "Bir savaşın içindeyiz ve bu savaşta kullanılacak araçlardan biri de medya. Neden bu konuda yavaşız? Bu beylere (güvenlik güçleri) medya aracını uygun şekilde kullanmaları gerektiğini vurgulayın. Bu isyanlar hiç de yakın zamanda biteceğe benzemiyor" dedi.
 
HAMANEY’İN SİYASETE MÜDAHALESİ
 
Bir kopyası İran İnternational'a verilen 123 sayfalık belge, Black Reward adlı hacker grubunun ele geçirdiği belgeler arasında yer alıyor. Hem istihbarat notları hem de yerli ve yabancı medyada yer alan haberlerin bulunduğu belgenin, Devrim Muhafızları Başkomutanı Hüseyin Selami'nin gözü önünde tek bir nüsha olarak hazırlandığı bildirildi. Raporda, ayrıca hükümet yetkilileri tarafından Jîna Emînî'nin gözaltında katledilmesinden bu yana süren eylemlere ilişkin yayınlanan açıklamaların talimatının da Hamaney tarafından verildiği görülüyor. Hamaney'in ülkedeki tüm önemli kararları tek başına aldığı bir sır olmasa da, sızdırılan belgeyle Hamaney'in siyaset ve güvenlikle ilgili konuları ne kadar mikro bir şekilde yönetmeye çalıştığını ve müdahale ettiğini de gözler önüne serildi.
 
FARS HABER AJANSI’NA SALDIRI
 
Black Reward adlı hacker grup, bir devlet ajansı olan Fars Haber Ajansı'nın veri tabanına saldırdığını, sitenin tüm sunucu ve bilgisayarlarından yaklaşık 250 terrabayt veri sildiğini ve haber ajansına Hamaney tarafından gönderilen tüm gizli bültenleri ele geçirdiğini açıkladı.
 
‘İNİSİYATİF EKSİKLİĞİ’ ELEŞTİRİSİ
 
Raporda, son dönemlerde devlet şiddetiyle ve katliamlarla gündeme gelen Sistan ve Belucistan eyaletindeki eylemlere değiniliyor. Raporda Hamaney'in Belucistan'daki güvenlik güçlerinin halka müdahalesini yetersiz bulması nedeniyle özellikle de İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi (SNSC) Sekreteri Ali Shamkhani'nin bu konudaki “inisiyatif eksikliğini” eleştirdiği göze çarpıyor.
 
UMUTSUZLUK GİZLENEMEDİ
 
Sızdırılan belge Hamaney'in insan hakları ihlallerine yol açan kararlarda ve istihbarat teşkilatlarının muhaliflere yönelik gizli operasyonlarında büyük rol oynadığını gösterdiği gibi, aynı zamanda İran'daki hareketin yetkililerin artık ciddiyetini inkar edemeyecekleri ve umutsuzluklarını gizleyemeyecekleri kadar çok zemin kazandığını kanıtlıyor.
 
Geçtiğimiz haftalarda da Hamaney'in Besic milisleriyle daha sık toplantı almaya başladığı ve bu toplantılarda strateji konuşması yapmadığı, moral konuşması yaptığı basına yansıyor.
 
İnternet kesintisinin halk direnişi tarafından boşa düşürüldüğü İran'da, IRGC'nin medya kolu tarafından hazırlanan bu rapor, İran'ın medya yoluyla propaganda gücünün tek ifade platformu sanal medya olan halk tarafından alt edildiğine işaret ediyor.