Hevrin Halef’i katleden grup yaptırım listesine alındı

  • dünya
  • 11:01 29 Temmuz 2021
  • |
img
HABER MERKEZİ - ABD, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyonu sırasında Kürt siyasetçi Hevrin Halef’i katleden Ahrar el Şarkiye grubunu yaptırım listesine aldı. 
 
ABD, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik 2019 yılında başlattığı operasyon öncesi kurulan Suriye Milli Ordusu bünyesinde yer alan Ahrar el Şarkiye’yi yaptırım listesine aldı. ABD Hazine Bakanlığı, Ahrar el Şarkiye’nin varlıklarının dondurulduğunu ve ABD bağlantılı kişi ile kurumlara bu grupla işlem yapma yasağı getirildiğini duyurdu. 
 
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye masası diplomatlarından Aimee Cutrona, “Bugünkü yaptırım kararlarımız, ABD’nin Suriye halkına yönelik baskı ve acı verici olaylara imza atan kişilerden hesap sorulması için elindeki her türlü diplomatik aracı kullanacağının bir hatırlatması. Bu yaptırım kararları, Suriye’nin kuzeybatısında şiddet olaylarının arttığı bir dönemde alındı. ABD, Suriye genelinde ateşkes ilan edilmesi ve şiddet olaylarının sona erdirilmesi çağrısını yineliyor” dedi. BBC’nin haberine göre, Bakanlık ayrıca Suriye’de hükümet kontrolü altında bulunan ve tutuklulara işkence yapıldığı iddia edilen 8 cezaevi ile 5 cezaevi yetkilisine de yaptırım uygulanacağını duyurdu.
 
Hazine Bakanlığı’nın yaptırım listesine ayrıca Türkiye’de yaşayan ve El Kaide’ye finansal destek vermekle suçlanan Hasan el Şaban ve Suriye’de El Kaide bağlantıları gruplar tarafından kurulan Hayat Tahrir el Şam’a finansman desteği verdiği iddia edilen Faruk Furkatoviç Feyzimatov da eklendi.
 
AHRAR EL ŞARKİYE 
 
Ahrar el Şarkiye, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarıyla gündeme gelmişti. Ahrar el Şarkiye, bu operasyon sırasında TSK’ye eşlik eden ve kendisini Suriye Milli Ordusu adı veren grubun çatısı altında yer alan gruplar arasında bulunuyor.
 
Ahrar El Şarkiye, 12 Ekim 2019 tarihinde Suriye'nin Geleceği Partisi Genel Sekreteri Hevrin Halef’in katledilmesi ile bazı sivillerin ve sağ yakalanan bazı Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) katledilmesiyle suçlandı. Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Af Örgütü gibi sivil toplum kuruluşları bu grubu bölgede savaş suçu işlemekle itham etti.