Lozan Antlaşması 98'inci yılında protesto edildi

  • dünya
  • 21:34 24 Temmuz 2021
  • |
img
HABER MERKEZİ - Avrupa’da yaşayan Kürtler, Lozan Antlaşması’nı 98’inci yılında imzalandığı İsviçre’nin Lozan kentinde düzenledikleri yürüyüş ve mitingle protesto etti.
 
Birinci Dünya Savaşı’nın galip devletler ile yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti arasında 24 Temmuz 1923’te İsviçre’nin Lozan kentinde imzalanan ve Kürdistan’ın dört parçaya bölündüğü Lozan Antlaşması, 98’inci yılında imzalandığı kentte protesto edildi.
 
Avrupa’da yaşayan Kürtler ve dostları, antlaşmaya yönelik tepkilerini göstermek üzere Riponne Meydanı’nda bir araya geldi. 
 
Burada Eylem Tertip Komitesi konuşan Salih Sağlam, Kürt halkına yönelik soykırım saldırılarını sürdürüp, Kürdistan'ı işgal etmeyi hedefleyen Türk devletinin saldırılarının esasında Lozan Antlaşmasının bir yüzyıl daha devam ettirilmesine yönelik olduğunu söyledi. 
 
Buradan antlaşmanın imzalandığı Château d'Ouchy binası önüne yürüyen kitle, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik devam eden operasyonları aleyhine sloganlar atıp, Kürt ulusal birliğinin sağlanmasını istedi.
 
Château d'Ouchy binası önüne ulaşan kitleye seslenen Kürt siyasetçi Serhat Agîri, Kürt halkının işgal ve soykırım tehdidi altında kendisine bir yüzyıl daha dayatılmak istenen Lozan Antlaşmasını güncellenmesini kabul etmeyeceğini söyledi.
 
Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) Dönem Sözcüsü Tuncay Yılmaz da yaptığı konuşmada, Lozan Antlaşmasının Kürdistan coğrafyasında Kürtler başta olmak üzere Ermenilere ve tüm kadim halklara katliamın önünü açtığını belirterek, "Bizler bu anlaşmanın bir yüzyıl daha sürmesine izin vermeyeceğiz" dedi.
 
Kürdistan Komünist Partisi (KKP) adına Kemal Bilget tarafından yapılan konuşmada ise, emperyalist devletlerin bundan 98 yıl önce dört parçaya böldükleri Kürdistan'ın birliğinin sağlanmasının önemine vurgu yapıldı. Bilget, "Kürt halkının ve bölge halklarının esaretten kurtuluşunun yegâne seçeneği bugün Kürt ulusal birliğinin bir önce sağlanmasından geçmektedir" diye konuştu.