Biden-Putin görüşmesinde masada neler var?

  • dünya
  • 09:09 16 Haziran 2021
  • |
img

ANKARA - Biden ve Putin arasında ilk kez yapılacak yüz yüze görüşmede, siber suçlardan silahlanmaya, Libya’dan Ukrayna’ya kadar birçok konu masada olacak. Ancak görüşmede olumlu adımların atılması beklenmiyor. 

G-7 Zirvesi ardından Brüksel’de düzenlenen NATO ve ABD-AB Liderler Zirvesi’ne katılan ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa’da son durak olarak Rusya Devlet Başkanı Putin ile ilk kez yüz yüze görüşecek. Görüşme, bugün saat 13.00’de Cenevre’de yapılacak.
 
Tüm tartışma temaları üzerinde öncesinde anlaşmaya varılan Biden-Putin zirvesinin üç bölümden oluşması planlanıyor. Dar formatlı bir toplantı düzenlenecek ve iki genişletilmiş konferans düzenlenecek. Putin ve Biden birebir görüşmesi ise henüz netlik kazanmadı. İkilinin ortak bir basın toplantısı düzenlemesi konusunda da henüz anlaşma sağlanmadı.
 
Görüşme, stratejik istikrar, pandemi, siber suçlar, ekonomik işbirliği, iklim krizi ve Kuzey Kutbu temaları üzerinden geçecek. NATO’nun üyelik için şart koştuğu ve Rusya’nın sınır bölgelerine asker sevk edip, müdahalelerde bulunduğu Ukrayna’nın görüşmedeki gergin konularının başında geliyor.
 
Ayrıca iki gücün de etkin olduğu Suriye’deki bölgesel gelişmeler ele alınacak. Biden’in Rusya’ya “Birlikte çalışmayız” mesajı verdiği Libya da masada yer alacak ve ABD tarafının önerileri olacak.
 
NATO’nun geri çekilme kararı aldığı Afganistan ile çatışmaların şimdilik durduğu ve Rusya’nın etkinlik alanı içinde olan Karabağ da ikilinin gündemi arasında bulunuyor.
 
ABD VE NATO’NUN RUSYA HEDEFİ
 
Biden-Putin görüşmesinden iki gün önce Brüksel’de düzenlenen NATO Lider Zirvesi’nde “askeri-yakın tehdit” olarak tanımlanan Rusya’ya karşı gelecekte girişilecek hamleler netlik kazandı. Rusya’nın silahlanma girişimlerinin tehdit içerdiği ve aynı şekilde karşılık vereceği bildirildi.
 
Biden, Brüksel’de yaptığı açıklamada Putin’e, "İstemesi halinde birlikte çalışabilecek alanların olduğunu açıkça belirteceğini" ancak geçmişteki gibi davranmaya devam ederse aynı şekilde cevap verileceğini açıkladı. Biden, görüşme öncesi Putin’e “kırmızıçizgilerini hatırlatacağım” mesajı da verdi. 
 
SİBER SALDIRILAR VE 5’NİCİ MADDE
 
NATO Zirvesi’nde, Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 5.maddesinin siber saldırılarda olduğu gibi uzay saldırılarında da devreye gireceğine karar verildi. NATO bu konuda Çin ve Rusya’nın uzay teknolojilerinden kaygı duyduğunu belirtiliyor.  Ancak bu kaygılara rağmen ABD yönetiminin Rusya ile siber saldırılar konusunda işbirliği zemini aradığı belirtiliyor. Putin’in görüşme öncesinde yaptığı açıklamada şartların uygunluğuna göre siber suçluları ABD’ye iade edebileceklerini belirtti. Bunun yanında Putin, NATO’nun siber alanını, "savaş alanı” olarak ilan etmesinden Rusya’nın "rahatsız" olduğunun altınız çiziyor.
 
RUS BASINI: ADIM ATILMASI BEKLENMİYOR
 
Rus basını zirve için, “Daha iyi ilişkiler için bir temel oluşturmada faydalı olacak ancak bir atılım beklenmiyor” diye yorumlarken, Russian Today, görüşmesinin başarı geçmesi için “çözülmemiş anlaşmazlıkların en azından bir kısmında ilerle sağlanmasının” yeterli olacağı görüşünde. Rus basının görüşmenin gidişatına göre büyükelçilerin geri çekebileceği konusunda iki tarafın da kararlı olduklarını yazıyor.
 
BİDEN’E ‘UYURGEZER’ ELEŞTİRİSİ
 
ABD basınında ise Rusya’nın özellikle Doğu Avrupa’da saldırgan bir pozisyonda olduğu ve Biden’in konu hakkındaki açıklamalarının hem ABD’deki hem de NATO’daki kimi tarafları ikna edemediğini yazdı. Biden’in "Buradaki NATO üyesi tüm liderler Putin ile diyalog sağladığım için bana teşekkür ettiler" ifadelerine dikkati çeken New York Times, bu durumun “uyurgezerlik” olarak değerlendirildiğini ifade etti. 
 
ABD basını, Biden’in Çin yerine, Ukrayna sınırına asker konuşlandıran, muhalifleri zehirleyen, Belarus’taki otoriter yönetime destek veren, nükleer silah geliştiren ve Avrupa’yı savunmasız bıraktığı söyleyen Rusya’ya dikkati çekilmesi yönünde Avrupa devletlerinin talepleri olduğunu yazdı.
 
PUTİN’DEN ‘KATİL’ AÇIKLAMASI
 
Biden, ABD Başkanı seçilmesi ardından Mart ayında verdiği bir röportajda, “Putin katil mi” sorusuna, “Katılıyorum” yanıtı vermesi, iki ülke ilişkisinde krize neden olmuştu. Görüşme öncesi “katil” sözünün hatırlatıldığı Putin ise daha yumuşak bir cevap vererek, “Hollywood’da bazı maço davranışlar var. Amerikan siyasi kültürünün de bir parçası olmuş durumda ve normal kabul ediliyor” dedi. Putin, verdiği demeçlerde, görüşmenin asıl hedefinin diyalog oluşturmak ve doğrudan iletişimi yeniden tesis etmek olduğunu ifade etti.