Türkiye, Afganistanlı mültecileri boşalttığı köylere yerleştirmek istiyor!

img
HEWLER - Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırılarında boşaltılan köylere, ÖSO üyelerinden sonra Afganistan’dan kaçmak zorunda kalan mülteciler yerleştirilmek isteniyor.
 
Türkiye’nin 23 Nisan’da Federe Kürdistan Bölgesi'nin Metîna, Avaşin ve Zap bölgelerine yönelik başlattığı operasyonlar sürüyor. Asker indirme ve yoğun bombardımanla başlayan saldırılar, nokta operasyonlarıyla devam ediyor. Bölge halkı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yaşam alanlarını bombaladığını ve aldığı istihbaratlarla PKK’lilere karşı zehirli gazlar kullandığını belirtti. Tüm girişimlerine rağmen sonuç alamayan Türkiye, Barzani ailesine bağlı Zêrewan ve Gulan güçlerini kullanıyor. Türkiye, aynı zamanda seçim arifesinde olan Irak’ta güç dengelerini kullanıyor. 
 
Türkiye, Barzani ailesinin bankalarındaki 42 milyar doları üzerinden siyasi ve askeri olarak kontrol altına aldı. Barzanilere bağlı özel güçlerin saldırıları sonucu Xelîfan bölgesinde 7 HPG'li yaşamını yitirdiği açıklandı. Savaş uçakları ve helikopterlerle Avaşîn bölgesine bağlı Girê Spi, Tabura Ereban, Girê Sor bölgelerine yönelik bombardımanlar sürerken, Barzani ailesine bağlı Zêrewan ve Gulan özel güçleri de başta Metîna olmak üzere Biradost bölgesine kadar yeni üsler kurdu.
  
SAVAŞ NEDEN UZATILIYOR?
 
TSK'nin büyük kayıplar verdiği yerel kaynaklarca doğrulanırken, 142 gündür süren saldırılarda 650-700 arası askerin yaşamını yitirdiği ifade ediliyor. TSK, kayıpları asgariye indirmek için KDP eliyle bölgeyi insansızlaştırmak istiyor. Türkiye adına halkı ikna etmeye çalışan KDP, şimdiye kadar sonu alamadı. Türkiye, Efrîn’den Xakurkê’ye kadar sınırından 40 kilometre içeriye hakim olmak ve Musul ile Kerkük’ün zenginliklerine ulaşmak istiyor. 
 
HOLDİNGLER İŞ BAŞINDA!
 
Avaşîn’de aralıksız bombardıman sürerken Zaxo’dan Biradost alanına kadar boşaltılan 70’e yakın köye askeri noktaların kurulması, "güvenlik yolları"nın açılması işini ise 1992 yılından bu yana KDP-Barzani ailesiyle bölgede ortak çalışan Yüksel Holding'in üstlendiği aktarıldı. Ağaç kıyımları, satılması ve sonrasında yapılacak TOKİ evleri yapımını ise Cengiz Holding’in üstlendiği ileri sürüldü. Bu şirketlerin bölgedeki korumasını da Barzanilere bağlı Zêrewan ve Gulan güçlerinden oluşturulan 10-15 birimin sağladığı öğrenildi.
 
ÖSO ÜYELERİ YERLEŞTİRİLİYOR 
 
Köylüler, Zaxo, Amediyê ve Duhok kentlerine bağlı yerleşim yerlerine Suriye’den getirilen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyeleri ve ailelerinin yerleştirildiğini kaydetti. Bir başka iddia ise Afganistan’dan gelen mültecilerin bu bölgelere yerleştirilmek istendiği ifade edildi. Van’a göç eden mültecilerden yaşları 16-40 arası 350’ye yakın kişinin söz konusu bölgeye taşınmak istendiği belirtildi. Bunların ilk başta Zaxo, Amediyê ve Duhok'a bağlı yerleşim yerlerine yerleştirileceği, bu plan başarılı olması halinde YNK’nin hakim olduğu Süleymaniye ve Halepçe alanlarına kadar da uzanabileceği konuşuluyor.  
 
KDP İÇİNDEKİ AYRIŞMA 
 
Türkiye’ye sınırsız destek sağlayan KDP içerisinde rahatsızlık duyan birçok kesim ise bölgedeki gelişmelerden kaygı duyuyor. Türkiye bu iç çekişmeyi de kullandığını belirten bölgedeki siyasi analistler, KDP içerisindeki çelişkilerin sürekli canlı tutulduğunu ifade ediyor. 
 
MA / Erdoğan Altan