Sınır ötesi operasyonda yeni planlama: Metîna'ya bağlantılar kesilmek isteniyor

img

HABER MERKEZİ - KDP ve Irak hükümetinin geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği iki ayrı toplantıda, “Eğit-donat” projesi kapsamında yetiştirilen Zêrewanî ve Gulan özel güçleri, operasyon bölgelerine gönderildi. Amediyê boğazı yakınlarında kurulan 2 yeni askeri noktayla da Metîna ile bağlantıların kesilmesi amacıyla hazırlıklar başlatıldı. 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik 23 Nisan’da başlattığı sınır ötesi operasyon, Metîna’nın Zendura Tepesi ve Heftanîn’de bulunan Koordine Tepesi’ne yönelik savaş uçaklarının bombardımanıyla sürüyor. Sınır hattında bulunan askeri üslerden de bombalanan Zendure ve Koordine tepelerinde, TSK ve HPG’liler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. 
 
KDP’NİN İHANETİ
 
Operasyon bölgesinde şiddetli çatışmalar yaşanırken, Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani’ye bağlı paralı Gulan ve Zêrewanî güçlerinin 5 Haziran’da Metîna’ya sevkiyatının yankıları da sürüyor. Sevkiyatın ardından KDP’ye ait zırhlı aracın vurulması sonucu 5 kişi yaşamını yitirmiş, 4 kişi de yaralanmıştı. Sevkiyatla birlikte bölgedeki ağaçların kesilerek Türkiye’de satılması, TSK’nin üslendiği 43 noktada toprakların satılmasına sessiz kalan KDP’nin bu tutumu, Kürtler arasında “ihanet” olarak nitelendirildi. 
 
Bölge halkının “KDP’nin ihaneti” nitelendirmesine neden olan tutum, Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi Dış İlişkiler Merkezi Sorumlusu Sefin Dizeyi tarafından itiraf edildi. Amerikanın Sesi’ne konuşan Dizeyi, ağaç kıyımı ve yol yapımıyla ilgili açıklamalarında şunları söyledi: “Yapılacak yol yapımları ve ağaçların kesilmesine biz yetkililer bilgilendirildik. Operasyonu kolaylaştırmak için bu yollar yapılıyor. Bu işlerin ihalesini alanlar ve ağaçları kesenler biraz fazla keserek faydalanıyorlar. Biz bu konuda hem Duhok hem de Şırnak valiliklerini Türkiye Hewlêr Büyükelçiliği üzerinden uyardık.” 
 
YENİ PLANLAMALAR
 
Bununla birlikte yeniden gündeme gelen KDP-Türkiye ilişkilerine dair tartışmalar sürerken, geçtiğimiz ay Pêşmerge Bakanlığı ve Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı yetkililerinin TSK ve MİT’in katılımıyla biri Batufa’da Türk ordusuna ait askeri üste, bir diğeri Barzan bölgesinde iki ayrı toplantı gerçekleştirildiği ve yeni planlamalara gidildiği ortaya çıktı. Yapılan planlamaya göre, Boselê’de 2, Derkarê’deki Ecem bölgesinde 2 askeri nokta kurulması, Kerê silsilesinde 4 askeri nokta kurulması kararlaştırıldı. Bu planlamaların ardından KDP’nin Metîna’nın tam ortasında bulunan Tepe Ortê’nin Qela Saddam bölgesine, Brifka köyü üçgenine, Bazif köyü civarlarına, Tirwaniş- Şimayla köyü arasına (Girê Bêtenê) bölgelerinde yeni karakol ve askeri üsler kuracağı öğrenildi.
 
EĞİT-DONAT BİRLİKLERİ 
 
Diğer yandan operasyona dahil edilmek üzere Geliyê Zaxo Türk Askeri Tugayı ile Bamernê Lojistik, Hava ve Piyade Askeri üslerine dışarıdan getirilen ÖSO mensuplarını bekletildiği öğrenildi. “Eğit-donat” projesi kapsamında yaklaşık bir yıl önce yapımı tamamlanan Duhok’a bağlı Zawita Askeri Kampı’nda bulunan Zêrewanî ve Gulan özel güçler ile ÖSO mensupları ve koruculardan oluşan özel birliklerin de operasyon bölgelerine gönderildiği belirtildi.
 
ASKERİ ÜSLER VE TAKVİYELER
 
Kısa süre önce Metîna’nın Tepê Ortê (Gavnarkê-Kanîmasî hattı) bölgesine güç yerleştiren KDP, bu kez aynı bölgede bulunan Safarya köyüne de askeri üs kurdu. KDP, bölgede bulunan Ciditkê köyünde yeni askeri nokta inşa ederken, Bekulke köyü civanlarında bulunan iki tepeye de üslendi. Qumri köyünün güneyi ve Girê Casus’ta var olan askeri noktalara yeni takviyelerle buradaki üsler de tahkim ediliyor. 
 
METÎNA BAĞLANTILARI 
 
Metîna’nın batısında bulunan ve Çiyayê Spî bölgesine Serê Metîna’da bulunan Banke köyüne de Zêrewanî güçleri yerleştirilirken, Erizê ve Şirtê köylerinde ise yeni noktalar tesis edildi. Ayrıca Amediyê boğazı yakınlarında kurulan 2 yeni askeri noktayla, doğudan Tepe Hakkari ve güneyden Amediyê’nin Metîna bölgesi ile bağlantısının kesilmesi için hazırlıklar başlatıldı. 
 
Daha önce de Ankara’nın talebi üzerine Pêşmerge Bakanlığı ve Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından yapılan toplantı sonucunda, Irak Ordusu ve peşmergelerden oluşan askeri güç Kanîmasî nahiyesine bağlı Serê Hemê, Badok, Girê Golê ve Kevirê Guvîn tepelerine gönderilmişti.  
 
MA / Erdoğan Altan